Velikonoční vajíčkové šílenství

02.04.2024

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří vajíčka. Bílá, hnědá, obarvená cibulí, voskem, barvami, ale především uvařená. Tento fakt zužuje možnost jejich zpracování a nejedna domácnost se stravuje vařenými vejci po celý týden. Nechte se inspirovat rychlými recepty a vyhněte se celotýdennímu vaječnému stereotypu.

Pštrosí vejce

.

Suroviny: 4 vejce uvařená natvrdo, 0,5 kg mletého masa, 2 syrové vejce, mletá červená paprika, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení

.

Postup: Do misky dáme mleté maso, osolíme, opepříme, lehce zasypeme červenou paprikou a přidáme syrová vejce. Zahustíme strouhankou a důkladně promícháme. Vejce natvrdo oloupeme a každé zabalíme do masové směsi. Nakonec obalíme ve strouhance. Pekáč vymažeme olejem, vložíme pštrosí vejce a pečeme cca 45 min na 160 °C.

Salát Nicoise

.

Suroviny: 4 uvařená vejce, 500 g vařených brambor, 200 g tuňáka z konzervy, 4 ks ančoviček, 200 g zelených fazolek, 1 stroužek česneku, 1 ks římského salátu, 150 g cherry rajčat, jarní cibulka, černé olivy, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

.

Suroviny na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice

.

Postup: Brambory uvařte ve slupce a poté nakrájejte na klínky. Fazolky krátce povařte v osolené vodě, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat. Poté je orestujte na olivovém oleji. Česnek rozmačkejte a vytřete s ním mísu na salát. Na dno mísy dejte listy římského salátu. Připravte si zálivku smícháním všech surovin a část dejte na salátové listy. Přidejte brambory, fazolky, rajčata, jarní cibulku, ančovičky, kousky tuňáka a hrst oliv. Zalijte zbytkem zálivky a ozdobte nakrájenými vejci.

Gratinovaná vejce se sýrem

.

Suroviny: 8 vařených vajec, 1 hrnku polotučného mléka, 1 lžička másla, strouhaný sýr, pepř, nasekaná petrželka

.

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Menší pekáček s máslem vložíme na chvíli do trouby, aby se máslo rozpustilo. Během toho nakrájíme uvařená vejce na silnější kolečka a po vyjmutí pekáčku je vyskládáme vedle sebe. Posypeme je strouhaným sýrem, opepříme a zalijeme mlékem. Nádobu vložíme do trouby a pečeme 5 minut, poté změníme program na gril a ještě 2-3 minuty dogrilujeme, dokud vajíčka lehce nezhnědnou. Na talíři posypeme petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

.


.

.


.

Vajíčková pomazánka

.

Suroviny: 4 vejce natvrdo, 1 pomazánkové máslo, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pažitka

.

Postup: Vejce nakrájíme do misky, přidáme zbylé ingredience a vyšleháme dohladka. Podáváme na pečivu zdobené čerstvou pažitkou.

Plněná vajíčka

.

Suroviny: 6 vařených vajec, 100 g sýru gouda, 20 g změklého másla, 1 lžička polotučné hořčice, 1 lžičky mleté papriky, sůl, pepř

.

Postup: Uvařená vajíčka rozpůlíme a vyjmeme z nich žloutky. Ty utřeme v misce se sýrem, změklým máslem a hořčicí. Ochutíme solí, paprikou a pepřem a vyšleháme do pěny. Pěnou naplníme bílky a dozdobíme petrželkou.

Ke každé vaječné pochoutce doporučujeme ukusovat teplý čerstvý chléb, který si můžete upéct v pohodlí domova díky vlastní pekárně.

Koprová omáčka s vejcem

.

Suroviny: 20 g másla, 20 g hladké mouky, 0,5 l vývaru, 200 ml smetany, 60 ml octa, 2 lžičky cukru, kopr, sůl

.

Postup: Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme polovinou vývaru a důkladně rozmícháme do hladké kaše. Nalijeme zbylý vývar, rozšleháme, přivedeme k varu a 20 min. na mírném ohni za občasného míchání povaříme.  Do malého hrnečku dáme ocet, který svaříme cca na 1 původního množství. Do omáčky přidáme smetanu a necháme přejít varem, poté přidáme ocet, cukr a podle chuti dosolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou koprovou nať. Podáváme s vejci natvrdo a bramborami.

Cobb salát

.

Suroviny: 4 vařená vejce, 8 plátků anglické slaniny, 2 kuřecí prsa, 1 avokádo, 1 hlávkový salát, 6 rajčat, 1 avokádo, 100 g sýru s modrou plísní, čerstvá pažitka

.

Suroviny na zálivku: 1 šalotka, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř

.

Postup: Šalotku nakrájejte nadrobno a promíchejte se zbylými surovinami na zálivku. Slaninu orestujte dokřupava a dejte na papírovou utěrku, aby odkapal tuk. Na tuku po slanině orestujte kuřecí prsa. Zbylý tuk přidejte do zálivky a prošlehejte. Kuře a vejce nakrájejte na kousky, na talíř dejte salátové listy, zakapejte zálivkou, přidejte maso, vejce, rajčata, avokádo a sýr. Posypte orestovanou slaninou, zalijte zálivkou a ozdobte pažitkou. 

Znojemská omáčka

.

Suroviny: 600 g hovězího masa, 3 cibule, 150 g slaniny, 120 g sádla, 20 g hladké mouky, 5 sterilizovaných okurek, 4 vejce natvrdo, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř

.

Postup: Cibuli, slaninu, vejce a okurky nakrájíme na kostičky. Cibuli se slaninou orestujeme, přidáme osolené a opepřené pokrájené maso a necháme zatáhnout. Přidáme hořčici, podlijeme litrem horké vody a dusíme, dokud není maso téměř měkké. Přidáme okurky, vejce a dusíme doměkka. Zahustíme jíškou.

.


.

.


.

Vajíčková tlačenka

.

Suroviny: 3 vejce natvrdo, 100 g gothaje, 2 sterilované okurky, 1 malá cibule, 1 skleničky Moravanky, 100 ml majonézy, 0,5 sáčku želatiny na vaječnou tlačenku, sůl, pepř

.

Postup: Scedíme si Moravanku (feferonku dáme stranou). Všechny suroviny nakrájíme na drobné kostky, smícháme v míse, osolíme, opepříme a přimícháme majonézu. Do nálevu z Moravanky připravíme želatinu podle návodu, necháme vychladnout a nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Do formy na srnčí hřbet dáme potravinářskou fólii, nalijeme směs a dáme ztuhnout do lednice.

.

Ruské vejce

.

Suroviny: vejce natvrdo, bramborový salát, majonéza, hořčice, lák od kyselých okurek

.

Postup: Na dno misky dáme bramborový salát, na něj dáme vejce natvrdo (můžeme obložit oblíbenou uzeninou, zeleninou a sýrem). Zalijeme majonézou smíchanou s trochou hořčice a lákem z okurek.

.

Rajčatovo vaječný salát

.

Suroviny: 4 velká rajčata, 4 vařená vejce, 100 g majonézy, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř

.

Postup: Uvařená vejce oloupeme a s rajčaty nakrájíme na menší kousky. Ty vložíme do mísy a smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Na závěr dochutíme solí a pepřem.