Velikonoční pečení s kuchyňským robotem

27.03.2024

Velikonoční pečení bývá ne pro jednu hospodyňku náročné a vysilující, ale když si k tomu přiberete parťáka v podobě kuchyňského robota, budete mít nahněteno a namícháno raz dva. Vyzkoušejte ho rovnou na velikonočních receptech, které jsme pro vás připravili.

V čem všem vám kuchyňský robot pomůže?

.

kuchyňským robotem už nikdy nebudete v kuchyni sami. Tento šikovný multifunkční pomocník vám pomůže vykouzlit nejen chutnou velikonoční tabuli, ale stane se vaším věrným parťákem po celý rok. Díky bohatému příslušenství toho zvládne mnohem víc, než jste si možná mysleli.

Kuchyňský robot 1200 W Element Digi Concept RM7500 Black

.

.

Velikonoční beránek

.

Suroviny:

270 hladké mouky, 170 g cukru krupice, 250 g mléka, 115 g oleje, 135 g strouhaného kokosu, 1 sáček kypřícího prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

.

Postup:

Formu na beránka si vymažeme a vysypeme strouhankou. Troubu zapneme na 180 °C. Do mísy robota vložíme míchací metlu a všechny suroviny a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do formy a dáme péct cca 35-45 min., dokud se těsto nelepí na špejli.

Boží milosti

.

Suroviny:

300 g hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 2 žloutky, 1 vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, špetka soli, citronová nebo pomerančová kůra, olej na smažení, moučkový cukr se skořicí na obalování

.

Postup:

Změklé rozkrájené máslo smícháme s moukou a dáme do robota, který za nás rychle uhněte drobenku. Vsypeme sůl a vanilkový cukr a dobře promícháme. Uděláme důlek do drobenky, kam vložíme žloutky, celé vejce, smetanu a citronovou nebo pomerančovou kůru (podle toho, co preferujeme) a zbytek necháme na robotovi, který nám vypracuje tuhé těsto. To zabalíme do fólie a na 15 minut ho dáme uležet. Odpočinuté těsto vyválíme na užší placku, ze které rádýlkem vykrajujeme čtverečky, a do každého nařízneme křížek. Boží milosti zprudka osmažíme v oleji a vytahujeme až lehce zrůžoví. Necháme okapat, a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru.

Mazanec

.

Suroviny:

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru krupice, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 25 g droždí, 250 ml mléka, 1 hrst rozinek, 2 hrsti mandlových plátků, 1 vejce na pomašlování

.

Postup:

Nejprve rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka. 10-15 minut necháme kvásek odležet. Mezitím oddělíme žloutky od bílků a žloutky rozšleháme se zbytkem mléka. Zvlášť smícháme mouky, krupicový a vanilkový cukr a sůl. K suchým ingrediencím přidáme kvásek, žloutky a nakrájené změklé máslo a vložíme do kuchyňského robota. Těsto je hotové tehdy, až se nebude lepit k míse. Na konec přidáme rozinky a mandle. Z připraveného těsta vytvarujeme bochánek a necháme 2-3 hodiny kynout. Mazanec potřeme vyšlehaným vejcem a horní část rozřízneme do kříže. Na závěr posypeme mandlovými plátky a pečeme 40-50 minut na 170 °C.

Donuty

.

Suroviny:

350 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 250 ml mléka, 3 žloutky, 100 g másla, 1 sáček sušeného droždí, špetka soli

.

Postup:

V malém hrnečku si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme na teplém místě vzejít. Do mísy robota vložíme hnětací hák a nasypeme mouky, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a přilijeme rozehřáté máslo. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme těsto, které nakonec lehce poprášíme hladkou moukou a dáme na 1,5 h kynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme cca 1 cm silný plát. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky tvoříme větší kolečka, do kterých vykrojíme ještě malé kolečko. Donuty necháme ještě 30 min. kynout. Do hrnce nebo pánve nalijeme větší množství oleje a rozpálíme. Smažíme dozlatova z obou stran. Usmažené vkládáme na papírovou utěrku a necháme vychladnout. Zdobíme podle vlastní fantazie.


.

.


.

Související články

.