Vánoce pro děti aneb tradiční nápoje bez kapky alkoholu, dopis Ježíškovi a tipy na dárek pro učitelku

04.12.2023

V dnešním článku se zaměříme na děti, protože Vánoce jsou svátky, které zajisté milují nejvíce. Společně si pro ně připravíme dětský vaječný likér, vánoční punč a dáme vám pár tipů na chutné dárky pro jejich paní učitelky. A zatímco budete kuchtit, děti si mohou napsat dopis Ježíškovi, který jsme pro ně nachystali.

Dopis Ježíškovi

.

Ať už malí nebo velcí, každý má své přání, v které doufá, že se mu na Vánoce splní. Pro ty nejmenší jsme připravili dopis pro Ježíška, kam mohou své touhy napsat, namalovat nebo si vybrané dárečky třeba vystřihnout a nalepit. A zatímco budou vaše dětičky tvořit, můžete jim v klidu připravit tradiční vánoční nápoje.

.

Dopis Ježíškovi k vytisknutí

Suroviny: 200 ml ovocného čaje, 200 ml oblíbeného džusu, šťáva a kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče, skořice, hřebíček, oblíbené nadrobno nakrájené ovoce (jablko, mandarinka, pomeranč, kiwi, maliny, ...), med

.

Postup: V hrnci uvařte vodu a připravte v ní čaj, přidejte džus, koření a povařte přibližně 10 minut. Hotový punč sceďte, nechte lehce vychladnout a přidejte šťávu z pomeranče a citronu. Zamíchejte a podle chuti oslaďte medem. Podávejte v hrnečku naplněném nadrobno nakrájeným ovocem.

Suroviny: 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 1 vanilkový cukr, 125 ml 33% smetany ke šlehání, 8 vaječných žloutků, muškátový oříšek

Postup: V hrnci nebo vhodné misce smíchejte obě mléka, cukr, smetanu a najemno nastrouhaný muškátový oříšek. Dejte do vodní lázně a šlehejte. V okamžiku, kdy se směs začne vařit, přidejte postupně žloutky a šlehejte, dokud směs nezačne houstnout a pěnit. Lehce vychladlé nalijte do lahví a dejte do lednice.

.


.

.


.

5 tipů na originální dárek pro paní učitelku

.

Také už přemýšlíte, jakým drobným dárečkem by vaše dítko letošní Vánoce potěšilo paní učitelku? A co třeba dárek doma vyrobený, na jehož přípravě se může vaše ratolest podílet? Máme pro vás 5 tipů, které zaručeně potěší.

Suroviny: 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g změklého másla nebo Hery, 1 vejce, 75 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g kandované citronové kůry, 50 g rozinek, 50 g mletých mandlí, 1 lžíce rumu, špetka soli, 175 g marcipánu, na dokončení – lžička rumu, cukr na obalení, rozpuštěné máslo

.

Postup: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, citronovou kůru, rozinky a mandle. Přidejte změklé máslo, vejce, rum a zpracujte hladké těsto. Z těsta odebírejte malé kousky, do kterých zabalte kus marcipánu a tvořte malé válečky. Miništoly dejte na plech vyložený pečicím papírem, tupou stranou nože do nich můžete udělat lehký zářez a pečte v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 12 minut. Horké miništoly potřete rozpuštěným máslem s rumem, nechte lehce vychladnout a pocukrujte. Dárkově zabalte do průhledných celofánových sáčků.

Suroviny: 250 g kakaového másla, 170 g kakaového prášku, 6 lžic sladidla (med, agáve, javorový, sirup, datlový sirup, třtinový nebo kokosový cukr), špetka himalájské soli, další ingredience na ozdobení (oříšky, kokos, sušené ovoce, jedlé květy ...)

.

Postup: Kakaové máslo lehce rozehřejte pomocí vodní lázně do rozpuštění. Odstavte, přimíchejte kakaový prášek, sůl, sladidlo a míchejte, dokud nevznikne tekutá hmota. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte čokoládu a vytvořte rovnoměrnou placku. Čokoládu ozdobte podle své fantazie a chutě. Hotovou čokoládu dejte do chladu ztuhnout, poté ji nalámejte na menší kousky a pěkně zabalte. Toto množství je přibližně na čokoládu o velikosti dvou běžných tabulek.

Suroviny: 120 g krupicového cukru, 1 lžíce vody, 120 ml 33% smetany na šlehání, 30 g másla, 1 lžičky vločkové nebo mořské soli

.

Postup: Cukr dejte do menšího, ale vyššího hrnce a přidejte vodu. Zahřejte na střední plamen a nechte cukr pomalu rozpustit, dokud nevznikne karamel zlatavě hnědé barvy. Stáhněte z ohně a postupně vmíchejte máslo o pokojové teplotě nakrájené na kostičky, nakonec přidejte ohřátou smetanu. Pozor bude to syčet a bublat. Nakonec přidejte sůl a míchejte do rozpuštění. Hotový slaný karamel nalijte do skleničky a uzavřete. Po vychladnutí skladujte v lednici.

Suroviny: Zralé i přezrálé ovoce (jablka, švestky, hrušky, jahody, maliny, broskve, meruňky, borůvky, ostružiny ...), mletá skořice, oblíbené koření

.

Postup: Ovoce očistěte, zbavte jádřinců a pecek a nakrájejte na malé kousky. Společně se skořicí nebo jiným oblíbeným kořením vložte do mixéru a rozmixujte na kaši. K sušení můžete využít sušičku na ovoce nebo běžnou troubu. Ideální volbou je sušička se speciálními platy na tekuté suroviny, dobře však poslouží i pečicí papír. Ovocnou směs rozetřete do rovnoměrné asi 4 mm silné vrstvy a usušte. Sušte při nízké teplotě (40-60 °C), dokud se placka nelepí na dotek. Pokud budete sušit v troubě, směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, troubu vyhřejte na 45 °C a sušte s pootevřenými dvířky přibližně 4-5 h. Hotové stočte do ruličky a převažte provázkem nebo stuhou.

Suroviny: 200 g jedlé sody, 100 g kyseliny citronové, 100 g kukuřičného škrobu, 100 g koupelové nebo mořské soli, 3 lžíce rostlinného oleje (olivový, kokosový ...), potravinářské barvivo, vonné esenciální oleje, voda

.

Postup: Jedlou sodu, kyselinu citronovou, škrob a sůl smíchejte v misce. Všechny suroviny by měly mít stejnou strukturu, pokud máte hrubou sůl, nejdřív ji rozdrťte. Přidejte olej a přibližně 10 kapek vonného oleje. Chcete-li mít kuličky barevné, přidejte potravinářské barvivo. Podle potřeby přidávejte vody přes rozprašovač, dokud nevznikne hmota, která bude v rukou držet tvar. Během práce používejte ochranné latexové rukavice a buďte opatrní, ať směs nevdechnete nebo si nesáhnete do očí. Ze vzniklé formy tvarujte kuličky nebo jiné tvary pomocí formiček, do kterých hmotu důkladně napěchujte. Nechte přibližně 10 minut a poté opatrně vyklepněte a nechte na suchém místě ještě dva dny vyschnout. Poté opatrně zabalte do průhledného celofánu.