Jak sušit prádlo v bytě bez rizika vzniku plísně? Pomůže odvlhčovač vzduchu

06.02.2024

Také se potýkáte s problémem, kde sušit prádlo? Pokud nemáte sušičku, balkon nebo sušárnu, nezbývá jiná možnost než sušit prádlo v bytě. Poradíme vám, čeho se vyvarovat, abyste si během sušení prádla nevypěstovali doma plíseň.

Prádlo pořádně vyždímejte

.

Dbejte na to, aby bylo prádlo dokonale vyždímané. Výrazně tak zkrátíte dobu jeho sušení. Volte proto vždy nejvyšší možné otáčky, které lze na prádlo použít, aby nedošlo k jeho poškození.

Prádlo dobře pověste

.

Prádlo před pověšením protřepte a poté pověste tak, aby mělo dostatek prostoru a nikdy nedávejte jednotlivé kousky oblečení přes sebe. Prodloužili byste zbytečně dobu sušení a prádlo vám chytne nepříjemný zatuchlý odér. Trička, košile a další svršky pověste na ramínko, pěkně se prověsí, takže budou méně pomačkané a rychleji proschnou.

Dbejte na správné umístění sušáku

.

Aby vám prádlo dobře a rychle schlo, musí kolem něj proudit vzduch. Sušák tedy nedávejte ke zdi, protože by bylo zamezeno proudění vzduchu, prádlo by schlo déle a mohlo by i zapáchat. Zároveň by se na zdi mohla časem objevit plíseň. Říkáte si, že nejlepší volbou je umístění sušáku přímo u topení? Ani tato varianta není ta správná. Prádlo by bránilo rovnoměrnému vytápění, místnost by se tedy rychleji ochladila a začala by se vám rosit okna. 

Pořádně větrejte

.

Vhodným místem pro sušení prádla na sušáku je dobře větraná místnost. Pro kvalitní sušení je totiž nutná dostatečná cirkulace vzduchu, klidně i studeného. Přísun vzduchu zároveň eliminuje vznik nadměrné vlhkosti v místnosti a tím brání vzniku nežádoucích plísní. Nejlepší bude umístit sušák do místnosti, ve které trávíte nejméně času, a tam otevřít okno. Zajistíte tak odvod přebytečné vlhkosti a současně vám sušák nebude nikde překážet.

Vsaďte na odvlhčovač vzduchu

.

Sušíte-li prádlo v bytě pravidelně, protože nemáte vhodné prostory na umístění sušičky na prádlo, zkuste zvážit koupi odvlhčovače vzduchu. Zabere minimum místa a zároveň dobře poslouží. Pomůže totiž zachytit přebytečnou vlhkost a snížit riziko vzniku plísně, která by vám mohla značně znepříjemnit život.  Odvlhčovače vzduchu Concept jsou navíc vybaveny speciálním programem, který sušení prádla dokáže urychlit.

.


.

.


.

Rozhodli jste se koupit sušičku prádla?

.

Dospěli jste k rozhodnutí, že je na čase zainvestovat do sušičky prádla, ale přemýšlíte, kam s ní? Co třeba využít prostoru nad pračkou? Komínové sestavení nabízí úsporné řešení téměř pro každého.

Související články

.

Jak správně topit a předejít plísni v domácnosti