Jak správně sušit a skladovat houby krok za krokem

29.09.2023

Rostou? Aniž bychom blíže specifikovali, všichni víme, o čem je řeč. Samozřejmě houby. A odpověď zní: Ano rostou. Nejlepší čas vyrazit do lesa a udělat si pořádné zásoby na celý rok.

Nasbírali jste plné košíky, a právě se chystáte houby zpracovávat? Něco málo k večeři na smaženici, pár klobouků na obalení a zbytek pěkně do zásoby. Dnes vám poradíme, jak správě houby sušit a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.  

.

Dobře usušené houby vydrží i několik let

.

Ano je to tak. Pokud houby dobře usušíte a uskladníte, vydrží vám i několik let. Sušené houby se skladují velmi dobře a během vaření vám krásně provoní celý byt.

.

Jaké houby jsou vhodné na sušení?

.

K sušení se nejlépe hodí pevné houby. Konkrétně tedy hřiby, kozáky, křemenáče nebo klouzci. Naopak nevhodné jsou z běžně sbíraných hub např. babky, růžovky, pýchavky nebo lišky.

Jak si připravit houby na sušení?

.

Nejdříve houby důkladně očistěte. Houby před sušením nikdy neomývejte, k čištění volte suchou cestu – nůž a štěteček. Sušte jen zdravé kousky. Houby, které jsou plesnivé a červivé vyhoďte, příliš mokré houby dejte stranou a spotřebujte jinak. Očištěné houby nakrájejte na stejně silné plátky. Sušit můžete klobouky i nožky.

Jak sušit houby v sušičce?

.

Se sušičkou na ovoce a zeleninu je sušení nejjednodušší. Nakrájené houby rozložte rovnoměrně na jednotlivá plata sušičky tak, aby se nepřekrývala a zapněte sušičku. Doba sušení se v sušičce pohybuje kolem 5-7 hodin, ale čas je to orientační. Velkou roli hraje vlhkost houby, síla plátků, velikost i výkon sušičky. Dobře usušené houby poznáte tak, že chrastí a jsou lámavé. Před uskladněním je tedy pořádně zkontrolujte. Nedosušené houby by vám mohly začít plesnivět, takže by vaše práce přišla vniveč.

.

.

.

.

Jak sušit houby v troubě?

.

K sušení hub v troubě jsou vhodné modely, které umožňují nastavení nízkých teplot, jako například trouba Concept ETV8260bc. V takovém případě stačí jednotlivé plátky rozložit na plech vyložený pečicím papírem, vložit do trouby a nastavit teplotu na 30 °C ideálně s funkcí horkovzduchu. Dvířka trouby doporučujeme nechat lehce otevřená pro únik vlhkosti. Během sušení houby alespoň dvakrát obraťte.

Další způsoby sušení hub

.

Pokud doma sušičku nemáte, nezoufejte. Je plno jiných způsobů, jak si houby nasušit. Jednou z možností je sušení hub na sítu nebo mřížce na vzdušném místě doma nebo venku na čerstvém vzduchu. Nedoporučuje se sušení na přímém slunci, houby by se mohly zapařit. Volte tedy stinná místa. Další možností je metoda našich babiček. Sušení na niti. Jednotlivé plátky navlečte na nit a zavěste do suchého vzdušného místa. Sušit můžete i na pečicím papíru, který je lepší variantou novin. Abyste předešli přilepení hub, můžete z papíru vytvořit harmoniku a až poté na něj houby vyskládat. Při této metodě sušení nezapomínejte houby obracet.

Jak skladovat sušené houby?

.

Pokud máte dobře usušeno, je důležité houby také správně uskladnit. Ke skladování volte vzduchotěsné sklenice, aby se do nich nedostala vlhkost nebo hmyz. Sklenice musí být čisté a suché. Do sklenic můžete přidat pár zrnek rýže proti případné vlhkosti a několik kuliček pepře a bobkový list proti škůdcům. Skladujte v chladné, tmavé a suché místnosti.

Houbové koření

.

Ze sušených hub si můžete jednoduše připravit také houbové koření. Usušené plátky vložte do mixéru nebo chopperu a důkladně rozmixujte na jemný prášek. Použít lze i klasický hmoždíř. Houbové koření je výtečné na dochucení omáček nebo polévek. Houbové koření si můžete doladit k dokonalosti přesně podle své chuti – k sušeným houbám můžete přidat sůl, sušenou cibulku, kmín, pepř, bylinky ... a vytvořit si originální houbovou směs.  

.

.

.

.

Sušené houby v kuchyni

.

Sušené houby vynikají svou intenzivní vůní, chutí i barvou. Před použitím je namočte do vlažné nebo studené vody. Proč namáčet sušené houby? Houby nasáknou vodu a budou měkčí. Jak dlouho máčet sušené houby? Stačí půl hodiny. Poté je můžete využít stejným způsobem jako houby čerstvé. Pokud není v pokrmu vyžadována tekutina, houby slijte. Do polévek, omáček a podobných pokrmů můžete využít i s vodou, ve které se houby namáčely.

Další související články

.