Jak správně připravit sypaný čaj?

19.02.2024

Příprava sypaného čaje může být příjemným rituálem, který ovlivňuje chuť a aroma vašeho nápoje. Pokud si ho však nepřipravíte správně, můžete místo lahodného požitku pocítit hořké zklamání. Jaký je tedy správný postup?

Příprava sypaného čaje krok za krokem

.

Každý druh čaje vyžaduje trochu odlišný přístup. V dnešním článku vás seznámíme s podrobným postupem pro přípravu několika oblíbených druhů. K přípravě budete potřebovat čajovou konvičku nebo hrníček s čajovým sítkem, čerstvou ideálně filtrovanou vodu a nejlépe rychlovarnou konvici s regulací teploty.

.


.

.


.

Černý čaj

.

Množství čaje: na každou šálek se doporučuje asi jedna čajová lžička (2-3 gramy) černého čaje

.

Teplota vody: přibližně 95-100 °C

.

Čas louhování: 3-5 minut

.

Postup: Přiveďte vodu k varu a nechte ji trochu vychladnout. Přidejte čaj do čajového síta nebo přímo do konvičky. Zalejte horkou vodou a nechte louhovat podle doporučeného času. Slijte a podávejte s mlékem, citronem nebo medem podle vaší preference.

Zelený čaj

.

Množství čaje: přibližně jedna čajová lžička (2-3 gramy) na šálek

.

Teplota vody: 75-85 °C

.

Čas louhování: 2-3 minuty

.

Postup: Připravte si vodu na doporučenou teplotu. Přidejte čaj do konvičky nebo čajového síta. Zalejte a nechte louhovat 2-3 minuty. Slijte a podávejte. 

.


.

.


.

Oolong čaj

.

Množství čaje: přibližně jedna až dvě čajové lžičky (3-5 gramů) na šálek

.

Teplota vody: 90-95 °C

.

Čas louhování: 3-7 minut

.

Postup: Používejte vodu krátce po vaření, ne vařící. Vložte oolong čaj do čajového síta nebo konvičky. Zalejte horkou vodou a nechte louhovat podle doporučeného času. Slijte a podávejte. Oolong čaj je někdy skvělý i na opakované louhování.

Bílý čaj

.

Množství čaje: přibližně jedna až dvě čajové lžičky (2-5 gramů) na šálek

.

Teplota vody: 70-80 °C

.

Čas louhování: 2-3 minuty

.

Postup: Používejte mírně horkou vodu. Přidejte bílý čaj do čajového síta nebo konvičky. Zalejte horkou vodou a nechte louhovat podle doporučeného času. Slijte a podávejte. 

Bylinné čaje

.

Množství bylin: závisí na druhu, ale obvykle 1-2 čajové lžičky na šálek

.

Teplota vody: závisí na bylinách, ale obvykle 90-100 °C

.

Čas louhování: 5-7 minut

.

Postup: Voda by měla být téměř vařící. Přidejte byliny do čajového síta nebo konvičky. Zalejte horkou vodou a nechte louhovat podle doporučeného času. Slijte a podávejte. Bylinné čaje jsou často skvělé s medem nebo citronem.

Rooibos čaj

.

Množství čaje: 3 čajové lžičky na jeden šálek

.

Teplota vody: 100 °C

.

Čas louhování: 5-7 minut

.

Postup: Čaj Rooibos můžete zalévat vařící vodou. Neobsahuje totiž kofein, který by mohl způsobit hořkost. Z jedné dávky připravujte vždy pouze jeden nápoj, při opakovaném louhování byste přišli o jeho charakteristickou chuť i vůni.

Pamatujte, že časy louhování a teploty mohou být upravovány podle vašich osobních preferencí. Tak se nebojte trochu experimentovat a najděte ten svůj správný způsob přípravy, který vám bude nejvíce vyhovovat.

.


.

.


.