Jak si vybrat vhodnou digestoř?

24.01.2023

K výběru nové kuchyně patří i výběr spotřebičů. Jedním z nich, který patří v kuchyni mezi ty méně nápadné ale velice důležité, je digestoř. Možná jste se o digestoře nijak zvlášť nezajímali a říkáte si, co je potřeba na digestořích vlastně vybírat. Budete se ale divit, je toho hodně. Už třeba jenom to, zda se rozhodnete pro digestoř jako pro designový kousek nebo pro uschovaný přístroj, který nebude vidět.

designova_linie_kominova_digestor_white

Před výběrem je dobré znát tyto dvě hlavní pravidla:

s

1. Výkon je důležitým parametrem z toho důvodu, že musíte mít v kuchyni takovou digestoř, která dokáže odvádět všechny výpary z celé místnosti. Jak zjistit, zda je výkon u digestoře pro vás dostatečný? Výkon by měl odpovídat minimálně sedminásobku, ale ideálně desetinásobku objemu místnosti.

x

2. Umístění digestoře je druhý velice důležitý bod, na který se zaměřte při výběru digestoře. Ta by totiž měla být umístěna minimálně 650 mm nad elektrickou deskou a 750 mm nad plynovou. Vždy si ale pečlivě přečtete informace u produktu, protože se to může lišit podle různých typů digestoří a varných desek.

x

Jaké typy digestoří existují?

x

Vestavné digestoře se též nazývají integrované, a to podle jejich umístění. Jsou plně vpuštěné do skříňky, a na první pohled nejsou vůbec vidět. Můžete je pouze spatřit zespoda skříňky, odkud se taky ovládá. Výkon vestavných digestořích je menší než u jiných typů, ale bez problému zvládne odsát celý prostor kuchyně.

x

Ostrůvkové digestoře jsou naopak velice nápadné a každý, kdo k vám vstoupí, si digestoře všimne, což ale není špatně, protože jsou velice designové a stanou se moderním prvkem vaší kuchyně. Jsou ideální na umístění do prostoru, takže třeba v případě, když plánujete mít varnou desku na kuchyňském ostrůvku. Tyto digestoře jsou vysoce výkonné a zvládnout odsát i kuchyň spojenou s obývacím pokojem.

konfigurator_kuchyne_velke_spotrebice_navrhni_si_kuchynKomínové digestoře se instalují zády ke zdi. Jejich vzhled je čistý a hodí se do každé moderní a minimalistické kuchyně. Velice jednoduše se udržují, díky snadnému vyjmutí tukového filtru.  S výkonem jsou na tom taky velice výborně. Nemusíte se tedy bát, je nainstalovat do větších místností.

x

Podvěsné digestoře se hodí do malých kuchyní v menších bytech, protože zde není potřeba odsávat velký prostor. Podvěsné mají nižší výkon, jsou ale úzké a minimalistické, takže nebudou nijak výrazným prvkem v kuchyni a zároveň vám nebudou zabírat žádné místo.

x

Výsuvné digestoře jsou velice podobné podvěsným, akorát mají bonus navíc. Odsávací plocha se totiž dá zvětšit díky výsuvné části. Digestoř si díky tomu poradí i s větší kuchyní a s větším množství výparů. Jemně doplní jakoukoliv kuchyni, díky svému většinově nerezovému vzhledu.

Co dalšího u digestoří naleznete a zaručeně vás to potěší?

x

Recirkulace je skvělá funkce pro ty domácnosti, ze kterých není možnost vyvést páru ven. Recirkulace umožní přečistění vzduchu a jeho opětovné foukání zpět do místnosti díky uhlíkovému filtru, který pohlcuje pachy. Možnost recirkulace má většina digestoří Concept, takže si nemusíte dělat starosti, že si nemůžete dovolit krásnou digestoř do kuchyně, když nemáte vývod páry.

x

Extra tiché digestoře naleznete mezi komínovými, vestavnými a ostrůvkovými. Tichost je jejich obrovskou předností, protože dokážou efektivně odsávat výpary bez toho, aby vám v kuchyni nepříjemně hučeli. Nejtišší model s 56 dB je vestavná digestoř OPI5060bc a ostrůvková OPO4590ss

digestor_extra_ticha_jak_vybrat_odsavac_par_digestor

Ovládání je u digestoří různorodé, ale vždy praktické. Buď je možné volit manuální ovládání pomocí tlačítek, dotykové ovládání skrz panely na dotyk či ovládání pomocí gesta, kdy stačí mávnou rukou pod digestoří a ona se sama zapne. Nemusíte se ji teda vůbec dotknout – jedná se o model vestavné digestoře OPI7060bc.

x

Časovač umožňuje odsátí zbytkových výparů bez toho, abyste byli přítomní v kuchyni a následně ho vypnuli. Díky časovači se totiž vypne sám.

x

Intenzita světla je možná u některých modelů korigovat. Chcete odstín teplý, denní nebo studený? Stačí si vybrat, které je pro vaše oči v danou chvíli nejpříjemnější. Tuto funkci nabízí třeba digestoř vestvaná OPI5060bc.

x

Variabilní výška odsavače je u některých digestoří bonusem. Odsavač má v balení dva komíny, které do sebe zapadají a výška se dá tím pádem nastavit podle potřeby.

x