Jak podpořit krásné opálení a ulevit spálené kůži pomocí potravin?

31.07.2023

Chcete si udržet krásné opálení co nejdéle? Vsaďte na správný jídelníček. Poradíme vám, po kterých potravinách získá vaše pokožka krásně hnědý nádech a které ji zase ochrání před spálením.

Po jakých potravinách se krásně opálíte?

.

Ke krásnému a rovnoměrnému opálení a také k jeho dlouhodobému uchování vám pomohou potraviny s vysokým obsahem betakarotenu. Jedná se o látku podporující tvorbu melaninu, který chrání pokožku proti poškození slunečním zářením. A jaké potraviny to jsou?

.

Potraviny s vysokým obsahem betakarotenu

Mrkev, paprika, špenát, kapusta, hrášek, mango, papája, hlávkový salát, zelí, nektarinky, broskve, kukuřice, třešně, meloun, vaječné žloutky, ryby, máslo

.


.

Ochrana před spálením

Patříte mezi milovníky sluníčka a rádi ho nasáváte celým svým tělem? Nenechte si tuto letní pohodu zkazit a chraňte svou pokožku před spálením. Nadměrné opalování a časté spálení totiž urychluje její stárnutí a zvyšuje riziko kožních onemocnění. Pokud to však přece jen lehce „přeženete“ a kůže se vám zbarví do červena, i zde vám mohou vhodné potraviny pomoci..

Rychlá úleva spálené pokožce

  • Vitamín C a E - pokud to se sluněním přeženete, pomohou vám vitamíny C a E. Mají hojivé účinky na spálenou pokožku a obnovují poškozené kožní buňky. Oba tyto vitamíny jsou obsaženy v čerstvém ovoci nebo třeba v pšeničných klíčkách.
  • Lykopen - jedná se o antioxidant, který chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Naleznete ho ve vodním melounu, rajčatech, červeném grapefruitu nebo červených paprikách.
  • Aloe vera - tato pokojová rostlina je známá pro své léčivé účinky. Zarudlou pokožku od sluníčka stačí potřít gelem, který se nachází ve vnitřní straně listů. Okamžitě pocítíte příjemnou úlevu. Gel má chladivé, hydratační a protizánětlivé účinky a podporuje hojení poškozené kůže.
  • Jogurt a tvaroh - jsou výborným vnějším obkladem na pokožku spálenou od sluníčka, protože ji příjemně zchladí, zklidní a vyživí. Stačí nanést na poškozená místa a nechat přibližně půl hodiny působit.
  • Černý čaj – uvařte silný černý čaj, nechte vychladnout a poté do něj namočte bavlněnou utěrku a použijte jako obklad na spálená místa, přikládat můžete i použitý čajový sáček.
  • Jablečný ocet – udělejte si octovou koupel (do vany přidejte hrníček jablečného octa). Snížíte tak pocit svědění a bolest.
  • Okurky nebo brambory – nakrájejte na kolečka a přiložte na postižená místa, která příjemně zchladí a uleví vám od bolesti.

.

Pár typů na chutné recepty, které podpoří vaše opálení

Suroviny: 2 brambory, 1 lžíce másla, 4 mrkve, 1 menší cibule, čerstvá petrželka, kari, pepř, sůl, 2 lžičky citronové šťávy, cukr, olej, zakysaná smetana

.

Postup: Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na kostičky a po chvilce přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a brambory. Krátce orestujeme a zalijeme litrem horké vody. Postupně přidáme koření. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme na jemný krém, dochutíme citronovou šťávou. Při servírování můžeme polévku zjemnit zakysanou smetanou a ozdobit čerstvou petrželkou.

Suroviny: půl hlávky zelí, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje

.

Suroviny na zálivku: 100 g majonézy, 100 g smetany, šťáva z citrónu, 1 lžička hořčice, cukr, sůl, pepř

.

Postup: Zelí nastrouháme najemno, prosolíme a pokapeme olejem. Necháme odstát a poté promačkáme. Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme najemno a oboje přidáme k zelí. Smícháme všechny suroviny na zálivku a nalijeme ji na salát. Dáme vychladit do lednice.

Suroviny: 500 g mrkve, 80 g másla, 1 lžička soli, 1 špetka pepře, 100 g smetany, 200 g sterilovaného hrášku, 1 lžíce hladké mouky

.

Postup: Do mixovací nádoby vložte sekací nůž, přidejte očištěnou a pokrájenou mrkev (10 s, rychlost 5). Přidejte máslo, sůl, pepř a duste 10 min. na 100 °C (rychlost 2). Přidejte smetanu, hrášek a 10 minut povařte (rychlost 2). Zahustěte moukou rozmíchanou v malém množství vody a ještě 2 min. povařte (rychlost 2). Podávejte s vařeným bramborem. 

.

* Inspirováno receptem z multifunkčního kuchyňského robota RM9000 INSPIRO

.

.

.

Suroviny: vodní meloun, limetka, třtinový cukr, soda, drcený led, čerstvá máta

.

Postup: Meloun vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Do vyšší sklenice dejte pokrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a rozmačkejte. Přidejte rozmixovaný meloun, sklenici naplňte drceným ledem a zalijte sodou. Ozdobte plátkem melounu a mátou.

Suroviny: 1 hrnek čerstvého špenátu, 2 malé broskve, lžíce lněných semínek, 1 hrnek kokosového mléka

.

Postup: Opláchnutý špenát a broskve zbavené pecek vložte do mixéru, přidejte semínka a kokosové mléko a rozmixujte dohladka.

Meruňky omyjte, vypeckujte a dejte do odšťavňovače. Získanou šťávu můžete dosladit. Nalijte do sklenice s ledem a podávejte.

.

.