Vše, co potřebujete vědět o digestořích

07.05.2024

V moderních domácnostech hraje digestoř důležitou roli, i když ji mnozí často přehlížejí. Tento nenápadný spotřebič není jen prostředkem k odvádění páry a zápachů z kuchyně, ale také klíčovým prvkem pro udržení vzduchu čistého a zdravého. Přečtěte si náš průvodce, abyste zjistili, jaký význam má digestoř ve vaší kuchyni a jak si vybrat ten správný model pro vaše potřeby.

Odvádění páry a zápachu

.

Digestoř je vaším tajným spojencem proti nepříjemným vůním, páře a mastnotě ve vaší kuchyni. Díky svému výkonnému ventilátoru a filtrům dokáže rychle odvést zplodiny z vaření, čímž udržuje vzduch čerstvý a čistý.

.

Zdravější kuchyňské prostředí

.

V kuchyni může být mnoho škodlivých částic a plynů, které se uvolňují při vaření. Digestoř pomáhá eliminovat tyto škodlivé látky, což vede ke zdravějšímu prostředí pro vaši rodinu a zabraňuje vdechování škodlivých par.

.

Různé typy digestoří

.

Existuje mnoho typů digestoří: vestavné, komínové, ostrůvkové, podvěsné, výsuvné, recirkulační či moderní integrované digestoře, které jsou součástí indukční varné desky.  Každý typ má své vlastní výhody a vhodné použití, takže si při výběru vyberte ten, který nejlépe vyhovuje vaší kuchyni a vašim potřebám.

.

Vestavné digestoře

.

Jsou určené k tomu, aby byly zabudované v kuchyňských skříňkách nad varnou deskou. Je potřeba mít vestavbu kuchyně přesně naplánovanou, aby se tam daná digestoř vešla. Vestavné neboli integrované digestoře patří mezi výkonnější typy.

.


.

.


.

.

Komínové digestoře

.

Fungují na bází odvodu vzduchu do komína, ventilační šachty či venkovního prostředí, což znamená, že odsávání je velice efektivní. Komínové digestoře jsou vhodné do velkých kuchyní.

.


.

.

.


.

Ostrůvkové digestoře

.

Jsou obdobou komínových digestoří, které se místo na zeď upevňují na strop. Jsou vhodné do domácnosti, kde je varná deska umístěna na tzv. kuchyňském ostrůvku mimo kuchyňskou linku.

.


.

.


.

Podvěsné digestoře

.

Jsou nenápadné a kompaktní modely, které se instalují pod závěsné skříňky. Dosahují nižšího výkonu, který je však úměrný menším kuchyním, do kterých jsou tyto modely určeny.

.


.

.

.


.

Výsuvné digestoře

.

Jedná se o kompaktní modely, které se instalují do kuchyňských skříněk vestavby. Jsou vhodné do menších a středních kuchyní a disponují vysouvacím panelem, díky kterému se zvětší odsávaná plocha.

.


.

.

.


.

Recirkulační digestoře

.

Mezi recirkulační modely patří všechny digestoře Concept. Můžete je tedy použít i v kuchyni, ze které nelze odvádět páru ven. Recirkulace funguje tak, že digestoř pročistí vzduch díky přídavnému uhlíkovému filtru a vrátí ho zpět do místnosti.

Digestoř v indukční desce

.

Jedná se o multufunkční zařízení, které v sobě zahrnuje dva spotřebiče - indukční varnou desku a digestoř. Toto moderní spojení je stále více oblíbené a přináší úsporné řešení do každé moderní kuchyně.   

.


.

.


.

Moderní funkce

.

Moderní digestoře nabízejí řadu pokročilých funkcí, mezi nejzajímavější patří:

.

  • bezdotykové ovládání Nontouch – umožňuje ovládání pomocí gest rukou
  • dotykové ovládání – ovládání pomocí dotykového panelu
  • one-touch ovládání – velice jednoduchý způsob ovládání pomocí jednoho tlačítka
  • pachové senzory – automaticky regulují výkon odsávání podle aktuálního množství pachu v místnosti
  • LED osvětlení – úsporné osvětlení s dlouhou životností, které efektivně osvítí varnou desku
  • regulace výkonu – možnost výběru z několika stupňů výkonu
  • Boost – funkce pro krátkodobé dosažení maximálního výkonu
  • signalizace znečištění filtrů – kontrolka, která vás upozorní na nutnost vyčištění/výměny filtrů
  • časovač – umožňuje nastavení odloženého vypnut

Údržba a čištění

.

Pravidelná údržba a čištění digestoře jsou nezbytné pro udržení jejího optimálního výkonu. Vnější povrch spotřebiče čistěte vlhkým hadříkem a následně otřete do sucha. Na čištění nepoužívejte hrubé abrazivní čisticí prostředky nebo ostré kovové škrabky, mohly byste si poškrábat povrch spotřebiče. Velmi důležité je také pravidelné čištění a výměna filtrů. Při běžném používání doporučujeme kovové filtry čistit jednou za měsíc. Uhlíkový filtr umývat nelze. Pokud tedy využíváte recirkulaci, uhlíkový filtr měňte přibližně každé 2-3 měsíce. Pravidelně čištění pomůže prodloužit životnost vaší digestoře. Bližší informace k údržbě vašeho modelu naleznete v návodu.