6 chutných receptů pro vaši horkovzdušnou fritézu

07.03.2024

Horkovzdušná fritéza je skvělý nástroj pro přípravu chutných a zdravých jídel bez přebytečného tuku. Pojďte s námi ochutnat pár tradičních i netradičních receptů, které připravíte v horkovzdušné fritéze raz dva.

Americké brambory s parmazánem a uzenou paprikou

.

Suroviny: 300 ml pasírovaná rajčata, 2 brambory, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžičky uzené papriky, 1 lžičky, 1 hrnku nastrouhaného parmazánu

.

Postup: Umyjte brambory a každou nakrájejte na 6 měsíčků. Vložte je do mísy a pokapejte olivovým olejem. Posypte je paprikou a solí. Brambory vložte do fritovacího koše a teplotu nastavte na 200 °C, čas nastavte na 20 minut. Po deseti minutách košem zatřeste. Až budou brambory měkké, posypte je parmazánem a ještě je 2 minuty pečte, dokud sýr nebude dozlatova.

Grilované hovězí Fajitas

.

Suroviny: 1 kg Flank steaku, 1 hrnku rostlinného oleje, 1 hrnku sójové omáčky, 1 hrnku limetkové šťávy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžičky mletého chilli, 1 lžička kmínu, 1 lžička mletého černého pepře, 1malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 malá zelená paprika, 1 malá cibule, teplé kukuřičné tortilly, koriandr, zakysaná smetana k podávání

.

Postup: Rozmíchejte olej, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, lisovaný česnek, hnědý cukr, chilli, kmín a černý pepř. 1 hrnku této marinády odložte bokem. Zbytek nalijte do pytlíku s uzavíráním. Do marinády vložte maso. Pytlík uzavřete tak, abyste vytlačili co nejvíce vzduchu. Kompletně pokryté maso nechte v lednici marinovat 4-24 hodin. Papriky a cibuli nakrájejte a před pečením polijte 1 hrnku zbylé marinády. Maso vyjměte z pytlíku a osušte. Vložte do fritovacího hrnce. Nastavte teplotu na 190 °C a čas na 5 minut. Poté maso otočte a čas nastavte na 3-5 minut, v závislosti na tloušťce masa a požadovaném propečení. Po upečení maso vyjměte z fritovacího koše a nechte ho 10 minut odpočinout. Zeleninu vyjměte z marinády a dejte ji do fritovacího koše. Teplotu nastavte na 190 °C a čas na 8-10 minut, nebo pečte, dokud nebude zelenina měkká. Maso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte se zeleninou, tortillami, koriandrem a zakysanou smetanou.

Plněné papriky

.

Suroviny: 2 hrnky uvařené quinoi, 4 papriky (červené, zelné nebo žluté), 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 230 g hovězího nebo vepřového masa, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého chilli, 1 lžičky sušeného česneku, 1 hrnek čerstvé nebo mražené kukuřice, 1 a 1 hrnku strouhaného sýra, sůl, pepř, zakysaná smetana, limetka, koriandr

.

Postup: Uvařte quinou dle návodu na obalu a dejte si ji bokem. Papriky očistěte od jadýrek a bílého vnitřku. V pánvičce, na střední teplotě, ohřejte 1 PL oleje, opečte cibuli a přidejte lisovaný česnek.  Smíchejte s masem, přidejte quinou, kukuřici a okořeňte kmínem, chilli, česnekem, solí a pepřem. Přidejte 1 hrnek sýru. Směsí naplňte 4 papriky. Jestli vám nějaká směs zbyla, osmažte ji na pánvičce a odložte ji k dalšímu použití. Plněné papriky vložte do fritovacího hrnce a nastavte teplotu na 190 °C a čas na 25 minut. Čas pečení se může měnit v závislosti na velikosti paprik. Po upečení je vyjměte a posypte zbylým sýrem. Poté je opět vložte do koše a nechte na 1 minutu opéct, aby se sýr rozpekl. Podávejte se zakysanou smetany, limetkou a nasekaným koriandrem.

Středomořská kuřecí křidýlka s olivami

.

Suroviny: 300-500 g kuřecích křidýlek, 1 a 1 lžičky šťávy z citronu, 1 lžička oregana, špetka sušeného česneku, špetka soli, 1 - 1 hrnku oliv

.

Postup: V míse smíchejte šťávu z citronu, oregano, česnek a sůl. Do směsi vložte kuřecí křidýlka a prohoďte, aby se kompletně obalily směsí. Vložte je do fritovacího koše a nastavte teplotu na 200 °C a čas na 15 minut (malá křidýlka), případně přidejte ještě 5-10 minut (větší křidýlka). Jednou nebo dvakrát zatřeste košem, aby byly opečené rovnoměrně. V průběhu posledních 5 minut vhoďte olivy, aby se zahřály. Podávejte horké.

Mini cheesecaky

.

Suroviny: 1 hrnku nadrcených sušenek, 2 lžíce rozpuštěného másla, 350 ml měkkého plnotučného tvarohu, 2/3 hrnku cukru, 1 vejce, 1 lžičky vanilkového extraktu, šlehačka, čerstvé ovoce

.

Postup: V menší misce smíchejte sušenky a rozpuštěné máslo. Směs nasypte rovným dílem do 4 180ml formiček a utlačte. Ve větší míse smíchejte tvaroh a cukr, aby byla směs jemná, asi 2-3 minuty. Do směsi rozklepněte jedno vejce, opět míchejte, dokud se vše nespojí. Poté vmíchejte vanilkový extrakt. Krém rovnoměrně rozdělte do formiček a celé je pak zabalte do alobalu. Vršek alobalu propíchejte párátkem. Dvě formičky vložte do fritovacího koše. Zbylé dvě nechte odpočívat v lednici. Teplotu pečení nastavte na 160 °C a čas na 25 minut, nebo pečte, dokud povrch krému nebude pevný na dotek a nebude se jemně třást, když zaklepete formičkou. Po upečení nechte vychladnout a poté alespoň 4 hodiny nechte odležet v lednici, ideálně přes noc. Podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Zeleninové chipsy

.

Suroviny: různé druhy zeleniny – batáty, mrkev, řepa, olivový olej, sůl

.

Postup: Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, osolte a pokapejte olivovým olejem. Vložte do koše horkovzdušné fritézy a pečte na 160 °C po dobu 10-15 minut, dokud nejsou křupavé.

Prohlédněte si nabídku horkovzdušných fritéz Concept včetně horkovzdušné trouby se speciální funkcí Air Fry 


.

.


.