Vylouhované čajové sáčky využijte na pleť i úklid

27.01.2023

Zamysleli jste se někdy nad tím, že vylouhovaný čajový sáček nemusíte hned házet do koše, ale naopak ho můžete ještě velice dobře využít. Jak? Dáme vám hned několik tipů, které můžete po dopití šálku vyzkoušet. Škála využíti je široká a zasahuje rovnou do několika oblastí, ať už to je péče o pleť, úklid nebo zahradničení.

cerny_caj_v_rukou

Zachytí každý pach

x

Čaj dokáže výborně zachytit nežádoucí pach. Nechali jste v lednici otevřené aromatické jídlo a zápachu se nemůže zbavit do teď? Nashromážděte využité sáčky, vložte je do misky, kterou na určitou dobu uzavřete v lednici. Úplně stejně vám čaj pomůže i se zápachem z odpadkového koše, stačí, když při výměně igelitového pytle, dáte na jeho dno pár sáčků a odpadky budou o něco méně zasmrádat.

x

Starý a zapáchající koberec je ideální práce pro čajový sáček. Nejprve čaj nechcete vyschnout a poté ho vsypte do misky společně se sodou. Koberec směsí posypte a nechce působit kolem 20 minut. Poté vysajte. Ale dejte si pozor, čaj lehce barví, proto směs nevyužívejte na světlé koberce a tkaniny.

Pomůže s hmyzem i s hlodavci

x

Z obyčejného sáčku čaje si doma můžete vyrobit aroma difuzér s vedlejší funkcí, a to odhánění nepříjemného hmyzu. Stačí vylouhovaný sáček pokapat vaším oblíbeným esenciálním olejem a vůně se pochvíli začne linout. Skvěle to využijete při letních večerech, kdy jsou častokrát komáři velice neodbytní. Neubráníte-li se nějakému hmyzímu bodnutí, stačí si sáček (již bez esenciálního oleje) přiložit na štípanec. Uvidíte, jak se vám uleví. Stejné účinky má čaj i na popáleniny od sluníčka.

c

Jestli vás doma trápí myši, tak i s tím vám čaj pomůže. Hlodavci nesnáší vůni čaje, a proto když ho položíte na místo, kde se vyskytují, už se pravděpodobně u vás neukážou.

x

Opečuje vaše vlasy i pleť

x

Neradi dáváte peníze do kosmetiky a různých vyživujících olejíčků a sér? Nevadí, využijte přírodní kosmetiku, která nic nestojí. Sáček od čaje můžete využít třeba na unavené oči, na které čaj na chvíli přiložíte. Také se hodí do koupele, do které vysypete obsah vylouhovaného sáčku. Vyhněte se ale vysoce barvícím čajům, ať nemáte potom vanu v jiném barevném provedení. Čaj také můžete znovu zalít horkou vodou a nový výluh využít na propláchnutí vlasů po umytí. Čaj dodá vlasům lesk a pevnost.

x

Jak už jsme zmínili, čaj je výborný pohlcovač prachu, proto si výluhem ze znovu použitého sáčků můžete vykloktat ústa nebo si sáčkem umýt ruce, když jste například krájeli cibuli a její pach vám nejde odstranit.

ca_cajove_sacky_na_plet_unavene_oci

Parťák na úklid

x

Výluh z čaje perfektně uvolňuje mastnotu. Máte-li nádobí, ze kterého mastné fleky nejdou dolů? Vložte do něho použitý sáček a zalejte horkou vodou. Nechejte odstavené přes noc a druhý den uvidíte, jak jednoduše vše půjde dolů. Výluh z použitého čaje můžete také využít na mytí oken. Stačí nalít tekutinu do rozprašovače a poté se dejte do práce. Vývar uvolní špínu i mastnotu a odstraní z oken otisky a šmouhy.

x

Živiny pro vaše zahrádky

x

Na konec ještě čaj využijeme v zahraničení, ať už u pokojových rostlin nebo u těch venkovních. Máte hned několik možností, jak čaj využít. Buď sáček rovnou vložíte do hlíny, kde bude fungovat jako hnojivo – nejpozději po týdnu ho ale vyměňte, nebo můžete odvarem rovnou rostliny zalévat. Nejvíc květiny potěšíte vývarem ze zeleného čaje. Čaj také perfektně odpudí všechny škůdce, když ho takticky rozmístíte okolo zeleně.

a

Chcete-li si čajové sáčky uschovat, na moc dlouho dobu to ale nedělejte. V lednici vydrží až 3 dny, bohužel mimo pouze jeden den. Vysušíte-li je, budou mít delší trvanlivost.

rychlovarne_konvice_sklo_nerez_plast_keramika