Vychutnejte si poslední den v roce naplno

28.12.2022

Starý rok se chýlí ke konci a Silvestr už klepe na dveře. A k poslednímu dni v roce patří kromě silvestrovských oslav také slavnostní tabule. Nechte se inspirovat našimi tipy na skvělé chuťovky, kterými zajisté zazáříte a žádný host jim neodolá.

Tortillové jednohubky

.

Tyto jednohubky jsou rychlé, chutné a na pohled velmi lákavé. A hlavně, při jejich tvorbě můžete pustit uzdu své kreativitě a naplnit je čímkoliv, co máte rádi. Základem je pomazánka, kterou každou jednotlivou tortillu potřete. Poté můžete naplnit šunkou, sýrem, uzeným lososem, zeleninou, a nakonec i zeleným doplňkem v podobě rukoly, polníčku, baby špenátu... Naplněné tortilly zabalte a ozdobte. Opět můžete ozdobit dle chuti a nakombinovat různé varianty. Tortillu s česnekovou pomazánkou skvěle doplní hroznové víno, šunkovo-sýrovou doladí např. oliva. Prostě jak kdo má rád. Ozdobu napíchněte na párátko a zapíchněte do tortilly, které následně rozkrájejte na malé rolky.

Zelí ve slanině

.

Na další skvělou chuťovku budete potřebovat jen dvě suroviny – kysané zelí a plátky slaniny. Příprava je jednoduchá. Malé množství zelí zabalíte do plátku slaniny a propíchnete párátkem, aby se rolka nerozbalila. Hotové rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby zapéct.

.

Švestky ve slanině

.

Obdoba předchozího receptu je známější recept na švestky ve slanině. Sušené švestky opláchněte v teplé vodě a do každé vložte oloupanou mandli. Takto naplněné švestky dejte na půl hodiny marinovat do slivovice. Poté je obalte ve slanině, spojte párátkem a vložte zapéct do trouby.

Tatarák

.

Tradiční pochoutka ze syrového masa. Jedni ho milují a druzí mu nemohou přijít na chuť. Patříte-li do první skupiny, můžete vyzkoušet naše dva recepty – klasiku a variantu z lososa. Na klasický tatarský biftek budete potřebovat hovězí svíčkovou (množství záleží podle počtu strávníků – cca 100-200 g na osobu), žloutek, cibuli, hořčici, kečup, worcesterskou omáčku, mletý pepř, kmín, červenou papriku, trochu kari a sůl. Maso namelte, cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte s ostatními surovinami. Vše podle chuti každého hostitele, ale doporučujeme začít s menším množstvím a případně přidávat a dochucovat ke konečné spokojenosti. Na slavnostní stůl můžete tatarský biftek podávat ve formě jednohubek. Na malé mističky nebo do papírových košíčků vytvořit z masové směsi kuličku, do které zapíchnete kousek opečeného chleba potřeného česnekem.

Lososový tatarák

.

Jak už název napovídá, základem této verze tataráku je losos, přesněji losos bez kůže – na 4 porce přibližně 400 g. Špičkou nože ho najemno naškrabejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, lžíci oleje a po lžičkách dijonskou hořčici, kečup, citronovou šťávu a petrželku. Osolte, opepřete a nechte zhruba půl hodiny v lednici. Podávejte k opečeným toustem.

Smažené sýrové koule.

.

Na tuto pochoutku budete potřebovat nastrouhaný eidam a smetanový tavený sýr v poměru 2:1. Sýry promíchejte a ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalujte v klasickém trojobalu. Místo strouhanky můžete použít drcené kukuřičné lupínky. Nakonec osmažte v rozpáleném oleji.

Párky v těstíčku

.

Listové těsto nikdy nezklame. Během chvilky s ním vykouzlíte sladké i slané dobroty. Jednou z nich jsou párky v těstíčku. Těsto vyválejte na tenký plát, potřete kečupem nebo hořčicí a nakrájejte na obdélníčky. Na každý položte párek (můžete nakrájet na menší kousky) a zabalte. Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sezamem a dejte upéct dozlatova.

Slaní šneci

.

Listové těsto potřete kečupem, rajčatovým protlakem nebo bazalkovým pestem. Podle chuti můžete přidat i česnek a posypat oreganem nebo pizza kořením. Zbytek už je na fantazii a chuti každého z vás a zpracovat lze téměř cokoliv, co najdete v lednici – šunka, slanina, sýr, žampiony, kukuřice, listový špenát … Obložené těsto srolujte do pevné rolády, volný okraj potřete rozšlehaným vejcem a dorolujte. Roládu nakrájejte na přibližně 2 cm kolečka, které vložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a dejte upéct.

Ovocné grilované špízy

.

Ovoce nakrájejte na kousky a naložte do alkoholu (slivovice, vodka, rum). Poté jednotlivé kousky napíchejte na špejli a obalte ve skořicovém cukru. Grilujte, dokud cukr nezhnědne.

A ještě pár tipů na lahodné pomazánky

.

Mrkvovo-celerová pomazánka – 2 díly mrkve a 1 díl celeru nastrouhejte, dejte do misky, přidejte citronovou šťávu z půlky citronu, pomazánkové máslo, osolte a opepřete.

.

Salámová pomazánka – měkký salám nakrájejte společně s cibulí na menší kousky, vložte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Přimíchejte pomazánkové máslo, lehce dochutťe kečupem a podle potřeby osolte a opepřete.

.

Avokádová pomazánka – dvě zralá avokáda zbavte pecek a vložte do misky. Přidejte čtyři uvařené vejce, 4 lžíce zakysané smetany, hrst jarní cibulky, lžičku hořčice a rozmixujte.

.

Česneková pomazánka s brusinkami – sušené brusinky nakrájejte nebo rozsekejte na menší kousky, vložte do misky, přidejte pomazánkové máslo, utřený česnek a promíchejte.

.