Proč je dobré sušit úrodu? Pro vitamíny a zdravé účinky plodů, které si dopřejete i v zimě

12.08.2022

Švestky, hrušky, jablka, meruňky a jiné plody, které začínají pomalu dozrávat na zahradách a zaplňují regály v supermarketech, se možná zdají nenápadné, a ne tolik lákavé jako meloun, ale mají v sobě mnoho vitamínů a podpůrných látek, které vypomohou jak psychickému, tak i fyzickému zdraví. Díky sušení si tuto dávku zdravých látek můžete dopřát i v zimě. Pojďme si tedy představit, na co jsou dané plody dobré, a co v sobě skrývají za látky.  

x

Hrušky 

x

Hruška je ovoce, které samozřejmě nepatří mezi citrusy, ale má v sobě stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Je plná účinných rostlinných antioxidantů a vláknin. Látky v hruškách po naší konzumaci neutralizují a vylučují z těla ven těžké kovy a jedovaté látky, mezi které například patří olovo, rtuť nebo kadmium. 

x

Tento plod je především dobrým lékem, a to třeba na poruchu zažívání, na křeče a na snižování horečky. Jestli vám chutná i slupka z hrušek, určitě ji snězte. Jsou v ní hojně bílkoviny a minerální látky. Hrušky jsou celkově bohaté na kyselinu listovou, která podporuje krvetvorbu, dobrou náladu, ale také je vhodná pro těhotné ženy či ženy, které otěhotnět chtějí. Napomáhá totiž správnému vývoji miminka.  

x

Meruňky 

x

Betakaroten a hořčík, na to jsou přeborníci meruňky. Žádné jiné ovoce jich nemá takové množství jako ony. Díky množství vitamínu a minerálních látek, kterých je nespočet, meruňky posilují imunitu, zlepšují zrak, krevní obraz, podporují krvetvorbu, snižují hladinu krevního cholesterolu a posilují nervový systém. Meruňky budou milovat především ženy, protože tyto plody posilují vlasy, nehty a pokožku a zároveň chrání kůži při opalování.  

x

Sušené meruňky jsou ideálním zdrojem energie a obsahují kalium, které reguluje obsah vody v těle. Také má zásaditý charakter, takže vyváží překyselený organismus. Mají obzvlášť pozitivní vliv na fungování nervové soustavy.  

x

Jednoduše, meruňky jsou superfood mezi ovocem.  

Proč je sušení dobré?

  • Zvýší se trvanlivost potravin i o několik měsíců
  • Sušení zachovává chuť. Častokrát je ještě výraznější
  • Sušení uchovává v ovoci vitamíny, minerály i vlákniny. Stav vitamínů v sušeném ovoci je ve srovnání s čerstvým pouze o 20 % nižší
  • Je to rychlý způsob zpracování úrody
  • Ovoci se sníží objem a hmotnost, takže vám nezaberou mnoho místa v batohu

Švestky 

x

Švestky jsou výborné na doplnění vitamínů B, kterého je v plodech neuvěřitelné množství. Díky tomu se postarají o vaše nervy, dodají energii metabolismu, podpoří vaši mentální svěžest, výkonnost a odolnost proti stresu. Švestky obsahují také mnoho vláknin a sorbitolu (přírodního cukru), který může mít projímavé účinky, takže není vhodné švestky konzumovat při dietách. Zároveň ale výzkumy prokázaly, že švestky pomáhají vyplavovat vodu z organismu a ve střevech vážou nadbytečné tukové látky, takže jsou skvělým bojovníkem s nadváhou.  

x

Vitamín K, draslík a železo, i tyto prvky mají v sobě švestky a perfektně vás vyzbrojí na zimu a pomohou vám udržet se dál od všech nepříjemných nachlazeních. V neposlední řadě ve švestkách naleznete i kyselinu ursolovou, která zasahuje do buněčných informací a zvládne chránit tělo proti některým formám rakoviny, zejména tlustého střeva. 

Jablka

Jablko je výborná rychlá svačina na cestách, v práci i doma. Zvládne vám totiž dodat spoustu látek a vitamínů i přes to, že je nízkokalorické a obsahuje přibližně 85 procent vody. Díky sacharidům jako je fruktóza a hroznový cukr vám rychle doplní energii a vláknina s celulózou podpoří trávení a napomůže předcházet zácpě. Antioxidanty v jablku omezují ukládání tukových látek na cévní stěny, takže snižuje riziko aterosklerózy, chrání žilní cévy před záněty a urychluje regeneraci.  

x

V jablcích je také látka pektin, která pomáhá v boji s nadváhou, ale také bude opečovávat vaše střeva. Zároveň zvládne přivodit pocit sytosti, takže nebudete mít tak často hlad a chuť. Ve velkém obsahuje zinek, který společně s vitamínem C rozvíjí bílé krvinky a napomáhá celému imunitnímu systému. Minerální látky v jablku, kterých je přes 30, se také postarají o vaše ledviny, svaly a srdce. Nezapomeňte na křížaly, které by si měl dát na svačinu především každý kardiak, protože sušená jablka snižují krevní tlak a upravují cholesterol.

a

jJak na výběr té správné sušičky vám poradíme v článku "Jak na sušení potravin?".