Jak zbavit prádlo bakterií a virů? Tady je 7 tipů

03.02.2023

Ve vzduchu létá spoustu bacilů a nemálo se zachytí o vaše oblečení. Stane-li se, že se nějaká baterie či virus zabydlí u vás doma a nějaký člen rodiny onemocní, je potřeba vydezinfikovat i jeho prádlo. Jak na to? Připravili jsme si pro vás 7 tipů, jak zbavíte prádlo všech škodlivých bakterií a virů.

jak_se_zbavit_bakterii_v_pradle_obleceni

Prát na víc jak 70 °C

x

Většinou máme jeden program na pračkách, který volíme pro každou dávku oblečení. Občas prostřídáme „mix“ s „bavlnou“, ale nijak zvlášť nad tím nepřemýšlíme. Chceme-li se ale zbavit bakterií a virů na povlečení nemocného člena rodiny nebo na jeho oblečení, je dobré zvolit program na více jak 70 °C. Při této teplotě stačí pouhých 10 minut a všechno škodlivé, co se na vás přilepilo je pryč. Před tím si ale přečtěte lístečky na každém kousku prádla, abyste si byli jistí, že se během vyšší teploty nepoškodí.

x

Dezinfekce do pračky

x

Dezinfekce je další možnost, jak zbavit prádlo mikroorganismů. K běžnému pracímu prášku přidejte speciální dezinfekční prostředek, který zakoupíte v drogeriích. Ty podle výrobců zahubí až 99 % bacilů i při nízkých teplotách či dokonce při ručním praní. Máte-li tedy prádlo, které není vhodné prát na víc stupňů, využijte tuto možnost.

.

Sušička prádla

s

Sušička prádla je stejně účinná jako pračka. Stačí nastavit vyšší teploty sušení a mikroorganismy se třesou strachem. Bohužel v takovém případě nemůžete volit ekologický program, protože teploty během něho nejsou dostatečně vysoké, aby zahubily všechny bacily v oblečení.

k

Sušení na sluníčku

c

I přes to, že v zimě není moc slunečných dnů, tak se nebojte využít ty dny, kdy sluníčko vykoukne za mraky ven. Ultrafialové záření, které sluneční záření obsahuje, má dezinfekční účinky (to můžete znát i z našich robotických vysavačů, které jsou tímto UV světlem vybaveni). Nebojte se tedy oblečení sušit venku a tuto možnost především využívejte v létě, kdy můžete rovnou dát na sluníčko peřiny a polštáře, které byli celou zimu v temných ložnicích.

veseni_pradla_na_slunci_dezinfekce

Žehlení

x

Ke sterilizaci dopomůže i žehlička nebo napařovač oděvů díky vysoké teplotě, o které jsme se již výše zmiňovali. U napařovací žehličky si dejte pozor na různé materiály, které nejsou k žehlení vhodné. Napařovač oděvů vám ale v ničem nebrání.  

x

Ocet

x

Na co by nepomohl ocet... I v tomto případě se ho nemusíte bát použít. Kyselina octová má totiž výborné dezinfekční účinky, takže vám zaručeně pomůže v boji proti nepříjemným mikroorganismům. Přidejte ocet do dávkovače před praním a budete mít vydezinfikované a změkčené prádlo raz dva.

x

Rychlost

x

Posledním důležitým bodem, na který se zaměřte, je rychlost. Pokuste se vždy prát prádlo, co nejrychleji a nenechávejte ho na vás týdny čekat. Mikroorganismy se mezi tím mezi s sebou množí a dostávají se na další prádlo.

x

Tip navíc: Pořiďte si domů čističku vzduchu

x

Chcete-li předcházet nemocem a množení bakterií, virů a plísní ve vaší domácnosti, pořiďte si čističku vzduchu, která bude udržovat vaše ovzduší čisté a svěží a zbaví vám všech mikroorganismů, které vaše dýchání a zdravotní stav komplikují.