Jak správně topit a předejít plísni v domácnosti

03.01.2023

Snižování rodinného nebo firemního rozpočtu pomocí udržování nízké teploty v místnostech není pro vaše zdraví vůbec ideální. Může se stát, že v chladnějším prostředí budete náchylnějším k nemocem nebo se vám v domácnosti začne rozmnožovat plíseň, která může vést k respiračním onemocnění a alergiím. Podívejte se, jak boj nad plísní vyhrát nebo se nejlépe postarat o to, aby vůbec nevypuknul.

Proč vzniká plíseň?

x

Plíseň začne vznikat v tu chvíli, kdy stěny začínají mít vlhké a studené, k čemuž dochází právě v zimním období, když se v domácnosti málo topí. Vlhkost je skvělým prostředí na to, aby se u vás plíseň začala velice rychle rozmnožovat. Vlhkosti napomáháte tím, že nedostatečně místnosti vytápíte a málo větráte. Taky tomu nepřispívá velké množství pokojových květin či akvárium.

x

Prvními signály vysoké vlhkosti jsou orosená skla, zamlžená zrcadla nebo pomalu rozšiřující se vlhké skvrny v rozích pokoje.

x

Jak předejít tvorbě plísně, popřípadě jak s ní zatočit, když už se rozpíná po vašich stěnách?

x

Jestli chcete plísním předejít nebo už se vám pomalu roztahují po bytě, neváhejte a zakročte. Sepsali jsme pro vám pár tipů, které vám pomohou plíseň ve vaší domácnosti vyřešit.

x

1. Správné topení

x

Utahování kohoutků na radiátorech není řešení. Jestli doma nechcete mít plíseň a nechcete být nemocní, je potřeba topit. Lékaři doporučují doma udržovat 20 až 21 stupňů Celsia. Pro starší lidi je optimálních 23 stupňů v domácnosti a máte-li doma novorozeně, zvyšte teplotu ještě o jeden stupeň, aby se při přebalování nenachladilo.

x

Chcete-li trochu ušetřit, vytopte byt a poté třeba na nějaký čas snižte topení, je ale potřeba udržovat stěny suché a teplé. Nechcete-li platit mnoho za plyn, svěřte některé místnosti elektrických topidlům. Ti vám danou místnost prohřejí rychle, a ještě s ním můžete pohybovat, takže máte-li nějaký kout náchylný k plísni, postavte topidlo k němu a zkuste stěnu zahřát. Některé přímotopy je možné přidělat na stěnu, což je ideální třeba do koupelny, kde si můžete přitopit, když se jdete zrovna mýt.

topidla_přímotopy_konvektory_elektrické topení_plyn

2. Větrání

c

V místnostech je potřeba vždy obměnit vzduch, ať je léto nebo zima. V létě se to však dělá jednodušeji, v zimě to musí být rychlá akce. V zimě je potřeba obměnit teplý a vydýchaný vzduch za čerstvý. Několikrát denně otevřete okna na pár minut. Zdi se nestihnou ochladit a vzduch se v místnosti znovu rychleji oteplí. Na zdech a oknech se vám díky tomu nebudou srážet kapky vody.

c

3. Odstavení skříní od stěn

x

Už víte, že je důležité, aby stěny byly suché a teplé, chcete si být, ale opravdu jistí, že nikde není plíseň, je potřeba mít všechen nábytek odstavený od zdí. Když jsou stěny obloženy skříněmi, nemají možnost dýchat a stává se z nich skvělé místo na tvorbu plísně. 

x

4. Odvlhčovač

c

Obrovským pomocníkem v pohlcování vlhkosti jsou odvlhčovače. Máte-li vlhký byt, odvlhčovač je spotřebič, který v bytě prostě musíte mít. Nejlepší dokážou denně pohltit až 20 litrů vody. Jsou přenosné nebo jsou vybaveny kolečky, díky kterým ho jednoduše převezete do další místnosti. Když je nádoba na vodu plná, odvlhčovač vám zahlásí potřebu vylití, poté bude pokračovat dále. Součástí odvlhčovače jsou také filtry, které vám udělají práci navíc a pročistí vám vzduch, který v domácnosti dýcháte. Ovládání je jednoduché a je možné ho ovládat i skrz aplikaci v telefonu, díky které ho zapnete, i když jste mimo domov.

5. Zavírání dveří

x

Vlhkost každý vytváří už jen tím, že dýchá, takže jsou i další činnosti, které zapříčiňují ve vaší domácnosti zvýšenou vlhkost, jako třeba vaření, sprchování nebo sušení prádla. Těžce tyto činnosti omezíte, ale je dobré, aby se vlhkost nedostávala do dalších místností, takže za sebou zavírejte dveře. Při vaření vždy zapínejte digestoř, po sprše vše po sobě utřete a ručník rozvěste a na sušení prádla si nejlépe pořiďte sušičku prádla nebo zkuste sušit prádlo spíše venku.

c

6. Prostředky proti plísni

c

Jestli se plíseň nezastavitelně rozšiřuje po pokojích je potřeba již zasáhnout chemickou cestou. Nejlepší je využívat přírodní přípravky, které tolik nenaruší vzduch ve vaší domácnosti a jsou šetrné. Chcete-li využít agresivnější prostředek, aplikujte ho například při odjezdu na víkend, ať nejste pár dní doma. Důležité je dbát na rady a doporučení výrobce.