Jak pečovat o Li-Ion baterii

07.03.2023

Baterie v tyčových a robotických vysavačích potřebují také vaši pozornost, aby vám dobře a dlouho sloužily. Jak ji jim ale dopřejete? Pojďte se podívat blíže na samotnou Li-Ion baterii a na spravnou péči o ni.

tycovy_vysavac_s_li-ion_baterii_vp6130

Co je Li-Ion baterie, a v čem jsou její výhody?

c

Li-Ion baterii (lithium-iontovou baterii) naleznete klasicky u spotřební elektroniky. V současné době se jedná o nejpoužívanější typ baterie. Netrpí paměťovým efektem na rozdíl od jiných baterií, jejichž životnost se zkracuje tím, že se dobíjí dříve, než je zcela vybita. Hlavní předností Li-Ion baterie je velká hustota energie, takže můžete mít malý a lehký akumulátor s vysokou kapacitou v porovnání se staršími typy baterií. Samovybíjení je velice nízké, díky čemuž vám akumulátor vydrží skutečně dlouho nabitý.

c

Kde Li-Ion baterie najdu?

c

Jak už bylo zmíněno výše, s Li-Ion baterií se potkáte u velké části spotřební elektroniky. V sortimentu Concept jsou u robotických, tyčových a ručních vysavačů, elektrokoloběžek, čisticích kartáčků na pleť nebo ultrazvukových špachtlí.

c

Jak se o Li-Ion baterii starat?

v

Pojďte se nyní podívat, jak se správně o baterii starat, aby vám sloužila co nejdelší dobu. Na začátek je dobré říct, že stárnutí baterie nezabráníte, ale můžete ho minimalizovat. Dosáhnete toho pomocí těchto kroků:

c

1. Neuskladňujte akumulátor vybitý, ale zároveň ne plně nabitý. Ideální uskladnění akumulátoru je při kapacitě baterie mezi 50 a 70 %. To platí například pro elektrokoloběžky, které během zimy nepoužíváte a potřebujete je na nějakou dobu odložit a nepoužívat.

c

2. Plánujete spotřebič víc jak týden nepoužít? I tak nechte jeho baterii na oněch 50 až 70 % a před tím, něž elektroniku spustíte, ji nabijte na 100 %.

roboticky_vysavac_s_popelnici_s_li-ion_baterii

3. Baterii nebo spotřebič s baterií skladujte v chladné místnosti. Vysoké teploty ji škodí, takže si dávejte pozor třeba u vysavače, který můžete mít umístěný v blízkosti radiátoru. Určitě to není vhodné, takže mu najděte jiné místo v domácnosti.

x

4. Ani mráz není pro baterie ideální, takže v zimě neuskladňujte vysavače nebo jiné spotřebiče s Li-Ion baterií v garáži nebo v jiných místnostech, kde vůbec netopíte.

c

5. Pokuste se zabránit úplnému vybití baterie, ale zároveň se nevrhejte do nabíjecích extrémů. Jednoduše nabijte v tu chvíli, kdy se spotřebič pomalu chystá do útlumu.

c

Přejeme vám, ať vám spotřebiče s Li-Ion baterií co nejlépe a nejdéle slouží. Zároveň si ale nedělejte hlavu z toho, když vám baterie po nějakém čase odejde, protože si můžete kdykoliv objednat novou. Ale nemějte strach, to se stane až za několik let. Li-Ion baterie jsou držáci!