9 kroků, jak se bránit před chřipkou

06.01.2023

Chřipka je v současné době velice aktuálním tématem a plno z nás už tato nemoc poslala do peřin. Příčinou je zejména chladné a sychravé počasí a prudké změny teplot při přecházení z vytopených místností do venkovní zimy. Abychom snížili riziko onemocnění, velmi důležitá je prevence, která pomůže zvýšit obranyschopnost organismu.  

1. Zvyšte přísun vitamínů

.

Přísun vitamínů můžete zvýšit pomocí nejrůznějších doplňků stravy v podobě vitamínu A, B, C, D a zinku nebo správně sestaveným jídelníčkem, který můžete doplnit čerstvou ovocnou a zeleninovou šťávou.

.

Fresh proti chřipce 1

.

Suroviny: 2 tyčky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 4 jablka. Suroviny vložíme do lisu a odšťavníme.

Fresh proti chřipce 2

.

Suroviny: 6 mandarinek, 2 pomeranče, 1 grapefruit, půl limetky, kousek zázvoru. Ovoce oloupeme a vložíme do odšťavňovače nebo do mixéru.

Zázvorový čaj s medem

.

Suroviny: 2 velké citrony, kořen zázvoru a med. Zázvor očistíme, nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Citron omyjeme a s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do sklenice, zalijeme medem, uzavřeme a necháme 3 dny uležet. Konzumujeme jako čaj – lžičku směsi zalijeme horkou vodou.

Salát proti chřipce

.

Suroviny: 500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 jablko, 1 cibule, lžíce křenu, zakysaná smetana. Zeleninu očistíme, mrkev a jablka nastrouháme najemno. Přidáme scezené kysané zelí, najemno nakrájenou cibuli a smetanu. Promícháme a můžeme hned podávat.

.

V jakých potravinách naleznete vitamíny A, B, C, D a zinek?

  • Vitamín A – naleznete v mrkvi, zelí, vaječných žloutcích, červené paprice nebo meruňkách.
  • Vitamín B – obsahují luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, vnitřnosti, mléčné výrobky, drůbež, rybí maso, vejce, mléko, listová zelenina, kvasnice, ovesné vločky, švestky, banány, pomeranče, hrozny, …
  • Vitamín C – je kromě citrusů také v jablkách, hruškách, černém rybízu, kiwi, jahodách, malinách, angreštu, zelí, kapustě, špenátu, květáku, brokolici, rajčatech, rakytníku či šípku.
  • Vitamín D – nám do těla dodává především slunce, ale naleznete ho také v rybách (losos, makrela, tuňák), tresčích játrech, houbách nebo vejcích.
  • Zinek – obsahují potraviny živočišného původu, jako vnitřnosti, mléčné výrobky, tmavé maso, žloutky a mořské plody.

.

2. Dodržujte správnou hygienu

.

Důkladná hygiena je základ. Správně umyté ruce jsou účinnou prevencí před viry, které se do těla běžně dostávají přes ústa či nos, tedy míst, kterých se rukama běžně dotýkáme.

.

3. Vyhněte se kontaktu s nemocnými

.

Omezení kontaktu s nemocnými je samozřejmostí. V období chřipek však omezte také fyzický kontakt s přáteli, jako je podávání rukou či objímání.

.

4. Vyvarujte se uzavřeným prostorům s větší koncentrací lidí

.

V uzavřených prostorech s velkou koncentrací lidí se viry šíří velice rychle. Pokud vám to situace dovolí, vyhněte se v období chřipek návštěvy supermarketů, prostředků hromadné dopravy nebo třeba kina.

.

5. Dbejte na pestrou stravu

.

Pestrá strava je pro tělo důležitá, a to nejenom v období nemocí. Jídelníček by tedy neměl být monotónní, ale naopak obsahovat širokou škálu nejrůznějších potravin, jako jsou mléčné výrobky, maso, vejce, ryby, obiloviny, luštěniny, celozrnné druhy pečiva, ovoce a zelenina.

.

6. Otužujte se

.

Otužování je skvělý způsob na posílení imunity. Nemusíte hned lézt do studené vody, pro začátek pomůže i lehce otevřené okno na spaní, cvičení na čerstvém vzduchu nebo výměna horké vany za chladnější sprchu. Vaše tělo bude odolnější proti virózám v podobě chřipky, angíny či nachlazení.

.

7. Hýbejte se

.

Fyzická aktivita je další výbornou prevencí chřipky. Podpořit ji můžete například pravidelnými procházkami nebo běháním na čerstvém vzduchu. Co komu vyhovuje.

.

8. Pravidelně větrejte

.

Viry chřipky se šíří kapénkově, tedy vzdušnou cestou. V domácnostech bývá v zimním období vzduch často suchý a vydýchaný, a to zvyšuje schopnost přežívání virů a bakterií. Suchý vzduch také vysušuje sliznici, která tak ztrácí přirozenou obranyschopnost, způsobuje dýchací potíže, kašel, záněty nosohltanu, onemocnění dýchacích cest a bolesti dutin. Šíření virů v místnosti můžete zabránit pravidelným a intenzivním větráním. Suchý vzduch vám pomohou vyřešit zvlhčovače vzduchu.

.

.

.

9. Nezapomeňte na kvalitní spánek

.

Kvalitní odpočinek a dostatečný spánek patří mezi další skvělé zbraně proti onemocnění, a to nejen chřipky. Dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje riziko vážných onemocnění, přispívá ke špatné náladě, vede k častému zapomínání, snižuje schopnost soustředění a celkovou funkci organismu.

.

Jak dlouho přežívá virus chřipky na předmětech?

  • Na tvrdém hladkém povrchu, jako je plast, kov (klávesnice, myš, kliky, plastová sedadla v hromadné dopravě ... až 48 hodin
  • Na oblečení, v látkách, na papíru a to včetně papírových kapesníků ... až 12 h
  • Na rukou ... až 5 minut (je to sice nejkratší doba, ale rukama se nejčastěji dotýkáme obličeje, čímž může dojít k přenosu viru)